Meme Büyütme
Estetiği
Meme bir kadının en belirleyici vücut bölümlerinden biridir. Hem cinsel kimlik, hem de fonksiyonel işlevi açısından kadın hayatında çok önemli bir yeri vardır. Bir bebek için beslenme kaynağı olan meme, kadın için cinselliğini belirleyen bir faktördür. Bazen bir heykelde bereketin sembolü (çok memeli Kybele heykeli), bazen bir ressamın (Delacroix) elinde özgürlüğün (halka yol gösteren özgürlük isimli tablo) sembolü olur. Üzerine hayat içinde bu kadar çok anlam yüklenen memeler kadının en vazgeçilmez estetik unsurlarından biridir. Hal böyle olunca meme dokusunun olmaması, gereğinden çok küçük olması, veya herhangi bir nedenle hasar görmesi gibi durumlar kadında psikolojik olarak ciddi bir travma meydana getirir. Çözüm olarak cerrahi bir müdahale ile onu ideal ölçülerine getirmek veya yeniden inşa etmek gerekecektir. Özgüvenini kazanan kadın toplum içinde daha aktif olacak ve etrafına mutluluk dağıtacaktır.
Bu tamamen mevcut durumunuzu ne kadar kabullenebildiğiniz ile ilgilidir. Ancak tüm kadınlar meme hacminin azalması ve sarkmasından aşırı derecede rahatsız olurlar. Bu tablo aşağıdaki hallerde ortaya çıkabilir:
1) Doğuştan meme dokusunun olmaması.
2) Meme dokusunun ergenlik döneminde normalden daha az gelişmesi (ideal ölçülere ulaşmaması)
3) Her iki meme arasında asimetri olması
4) Doğum sonrası dönemde veya aşırı kilo vermeye bağlı olarak memelerde hacim kaybı ve sarkma olması
5) Aşırı spor yapan kadınlarda östrojenlerin baskılanmasına bağlı olarak meme hacminin belirgin şekilde azalması
6) Protezin kullanıldığı ekstra bir durum da cinsiyet değişimi olgularıdır. Kadın cinsiyete geçişte ilk önce silikon genişleticiler kullanılarak protez için yeterli büyüklükte bir cep oluşturulur. Daha sonra bunlar çıkartılarak kalıcı silikon protezler yerleştirilir.
Bu durumların herhangi birinden muzdarip iseniz meme büyütme ameliyatı için adaysınız demektir. Ancak meme gelişiminin büyük oranda tamamlandığı 17-18 yaşları sonrasında ameliyat olabilirsiniz. Aşırı sarkmış memelerde tek başına protez yerleştirmek yeterli olmaz, aynı seansta meme dikleştirme ameliyatı da olmanız gerekir.
Hangi tip protez kullanmalıyım?
Meme implantları silikon yapısında olmakla birlikte, artık eskiden olduğu gibi sıvı silikon kullanılmamaktadır. Sıvı silikon kullanımı vücuda son derece zararlı olduğundan yaklaşık 22 yıl önce yasaklanmıştır. Günümüzde kullanılan meme protezlerinin dışı katı silikon olup içi koheziv jel veya serum fizyolojik ile doludur. Anatomik yapıda (damla şeklinde) veya yuvarlak, üzeri pürtüklü veya düz, yüksek veya düşük profilli olarak çeşitli formlarda üretilen bu protezlerden hangisinin kullanılacağına doktorunuzun muayenesi ve sizin istekleriniz doğrultusunda ortak karar verilecektir.
Mesela meme bezleriniz düşük hacimli ve ince derili bir meme yapısına sahipseniz serum fizyolojik dolu protezler deri altından ele gelebilir. Böyle durumlarda koheziv jel dolu implantlar tercih edilmelidir. Ayrıca serum fizyolojik dolu protezlerin travmalar sonucu yırtılma, içindeki sıvıyı dışarı sızdırma ve hareketler sırasında su çalkantı sesi duyulması gibi riskleri de vardır. Son yıllarda kullanıma giren Gummy Bear protezler ise daha sert yapıda bir silikon yapısına sahiptir (Koheziv silikon jel III). Katlanma, patlama gibi riskler taşımaz. Yırtılsa bile şeklini değiştirmez. Bunlar diğerlerine oranla daha pahalı protezlerdir.
Protezler hangi teknikle yerleştirilecek?
Bunun kararını doktorunuzla birlikte vermelisiniz. Özel isteğiniz meme üzerinde hiçbir yara izi olmaması yönündeyse protezler ya koltuk altından veya göbek deliğinden yerleştirilebilir. Her iki yönteminde kendine göre avantaj ve dezavantajları vardır. Meme üzerinden girişler ise iki yoldan yapılır; meme başı çizgisinden veya meme altı çizgisi üzerinden. Günümüzde en çok kullanılan yöntem protezlerin meme altı çizgisinden yerleştirilmesidir. Bu yöntem meme içinde çok iyi bir görüş alanı sağlar. Kanama kontrolü daha iyi yapılabilir. Ayrıca meme kasına müdahale gerektiren iki planlı (dual plane) teknikle yerleştirmeye izin verir. Ben de hastalarımın %95’inde meme altı çizgisi yöntemini kullanmaktayım.
Ameliyattan sonraki süreç nasıl olacak?
Meme büyütme operasyonu genel anestezi altında uygulanır ve ortalama 1-1,5 saat sürer. Hastanede bir gece yatıp ertesi günü taburcu olursunuz. Ameliyat bitiminde her iki meme içine yerleştirilen kan boşaltıcı drenler taburcu olmadan önce çekilir. Hastaneden çıkarken size giydirilen destekleyici elastik sütyenleri bir ay kadar giymeniz gerekecektir. İlk bir hafta kollarınızı kullanmanızı gerektirecek faaliyetler kısıtlanır. Ağrılarınız iyice azaldıktan sonra (ortalama 1. haftanın sonunda) işinize dönebilirsiniz (Tabii ki masa başı hafif bir iş ise). 7-10 gün sonra hafif yürüyüş tarzı sporlara başlanabilir. Protezlerin düzgün yerleşmesini sağlamak ve ödemlerin daha hızlı çözülmesini sağlamak amacıyla doktorunuz kendi kendinize uygulayacağınız özel masaj hareketlerini size tarif edecektir. Ortalama 3-4 hafta sonra hafif sporlar, 1,5-2 ay sonra tamamen serbest bir şekilde ağır egzersizler yapabilirsiniz.
Bu ameliyatın ne gibi riskleri vardır?
İlk olarak tüm diğer ameliyatlarda görülebilecek riskler (kanama, enfeksiyon, dikiş açılması, anestezi riskleri) bu operasyon için de geçerlidir. Genel sağlık durumu çok iyi, tahlilleri normal olan bir bayanda bu tip problemler çok nadir görülür.
Bunun dışında kötü yara izi oluşumu (keloid, hipertrofik skar gibi durumlar kişinin vücudunun yara iyileşmesine verdiği cevapla ilgilidir ve nadir görülür), protezin meme içinde yer değiştirmesi (genellikle aşırı büyük cep açılmasına bağlıdır) görülebilen komplikasyonlardandır.
Meme başında hissizlik te operasyondan sonra görülebilen komplikasyonlardandır. Ancak kalıcı olmayıp zaman içinde kendiliğinden düzelir. Meme protez ameliyatının en can sıkıcı komplikasyonu silikon protez etrafında kapsül oluşumudur. Bu durum aslında normal olup tüm protezlerin etrafında ince, yumuşak, ele gelmeyen bir kapsül oluşmaktadır. Bu vücudun yabancı bir cisme karşı verdiği doğal bir savunma mekanizmasıdır. Ancak bazen bu mekanizma aşırı çalışarak çok kalın bir kapsül oluşumuna neden olabilir. Böyle bir kapsül ağrılıdır, memeyi taş gibi sert bir kıvama getirir ve protezin göğüs duvarı üzerinde yer değiştirmesine yol açabilir. Tek çaresi ise ikinci bir ameliyatla kapsül dokusunu tamamen çıkartmak ve yeni bir protez yerleştirmektir. Protez yüzeyinin pürtüklü olması, kas altına yerleştirilmesi ve operasyondan sonra uygulanan masajlar kapsül oluşum riskini azaltan faktörlerdir.
Bunları da bilmelisiniz
Protezler kanser oluşumuna yol açmazlar ve kanser görülme riskini arttırmazlar. Protez takılan bir kadında kanser görülebilir ancak bu durum protezden bağımsızdır.
Onlarca yıldan beri kullanılmakta olan silikon protezlerin kansere yol açtığına dair bilimsel bir veri saptanmamıştır. Protezler uzun yıllar vücudunuzda sağlıklı bir şekilde kalabilmesine rağmen, meme ameliyatlarının hiç biri ömrünüzün sonuna kadar aynı şekilde kalmayacaktır. Yer çekimi etkisi, zayıflama, kilo alma, emzirme gibi durumlar meme yapısında sarkmalara veya protezin cilt altından görülebilir hale gelmesine yol açabilir. Bunların tedavisi için protez değişimi, meme dikleştirme gibi ikinci operasyonlar olmanız gerekebilir.