top of page

Dolgu

Dermal Dolgu Nedir?

İlerleyen yaşla birlikte cilt altı yağ dokusunda bir miktar kayıp meydana gelir. Genetik yapıya ve yaşam tarzına bağlı olarak deride değişen miktarlarda çizgiler ve kırışıklıklar oluşur. İşte bu noktada dermal dolgu maddeleri devreye girerek çökmüş yağ kaybı alanlarının, kırışıklıkların ve derin yüz çizgilerinin tedavisinde iyi bir seçenek oluştururlar. Ancak uygun adayları seçmek çok önemlidir. Dolgu maddeleri; yüz germe, alın germe, blefaroplasti gibi cerrahi çözümlerin yerini tutamaz. Yani aşırı sarkmış ve kırışmış bir yüzde sadece dolgu maddelerinden fayda ummak hayal kırıklığı meydana getirir. Orta yaşlarda, sağlıklı bir fiziksel yapıya sahip, sigara içmeyen, cilt bakımı konusunda sürekli bir çabası olan ve yüzünde yaşlılık çizgileri henüz belirginleşmeye başlamış kişiler dolgu için iyi birer adaydır. Temel kimyasal yapısına bağlı olarak sentetik dolgu maddeleri belirli bir süre sonra vücutta eriyerek kaybolur.

İzmir Dolgu

Dermal Dolgu Maddeleri Çeşitli Kategorilerde İncelenir:

1. Otolog materyaller: 

Kişinin kendi dokusundan hazırlanırlar. Yağ, kıkırdak, fasya, dermiş ve doku kültüründen üretilen fibroblastlar (Fibrocell) enjekte edilebilir. Bunlarda allerjik, immunolojik ve kanserojen etkiler görülmez.

2.Biyolojik materyaller:

Bunlar yabancı insan ve hayvan kaynaklıdırlar. Kollajen ve hyaluronik asit temelli ürünler bunlardandır. Aşırı duyarlılık ve hastalık geçişi gibi dezavantajları olabilir. Vücutta kalış süreleri sınırlıdır.

3.Sentetik materyaller:

Potansiyel olarak daha uzun süreli vücutta kalırlar. Protein reaksiyonları ve hastalık geçirme riski bunlarda olmaz. Buna karşılık garnülom oluşturma,enfeksiyonlara yol açma, yer değiştirme ve çıkarılmalarına bağlı oluşan yara skarları, çökmeler belli başlı dezavantajlarıdır.

a) Kalsiyum hidroksiapatit (yarı kalıcı: Radiesse)

b) PTFE ve PMMA (kalıcı ürünler: Artefill)

4.Etiketsiz ürünler:

Bunlar Amerika’da kullanımı onaylanmayan ama Avrupa ve diğer ülkelerde yaygın olarak kullanılan ürünlerdir. Yüzlerce markayla piyasada satılmaktadırlar. Bunlar arasında en yaygın olarak kullanılanları inceleyelim:

Radiesse:

Kalsiyum hidroksilapatit yapısında ve ortalama 9-18 ay süreyle vücutta kalabilen dolgu maddeleridir. Derin dermise enjekte edilirler. Yanak, çene ve çene kenarı yükseltmelerinde, kaş arası ve alındaki derin çizgilerde, sivilce izlerinin tedavisinde, yüz bölgesi yağ erimelerinde, derin nazolabial çizgilerde, travma veya steroid enjeksiyonuna bağlı çöküntü alanlarının tedavisinde başarıyla kullanılırlar. Dudakta kullanılmaz. Maksimum hacime enjeksiyon sonrası 4-6. haftalarda ulaşılır. %8-10 oranında topaklaşma eğilimi vardır. Enjeksiyon sonrası masaj yapılması düzensizliklerin giderilmesi açısından önemlidir.

Juvederm, Restylane, Hylaform, Perlane, Prevelle, Captique, Puragen, Esthelis:

Bunlar hyaluronik asit yapısındaki dolgu ürünleridir. İmmunolojik reaksiyon göstermezler bu nedenle uygulama öncesi deri testi gerekmez. Uygulama biraz ağrılı olabilir bu nedenle bazı ürünler kullanım konforu amacıyla lidokain içerirler. Vücuttaki kalıcılıkları ortalama 6-9 aydır. Uygulama sonrası şişlik 3-5 gün sürebilir. Bazı olgularda 2-6 hafta kadar aralıklı gelip geçen şişlik periodları görülebilir. Morluk oluşursa bunlar da 1-1,5 hafta içinde iyileşir. Bu yan etkileri en aza indirmek için uygulamadan sonraki ilk 24 saat aralıklı buz uygulaması faydalı olacaktır. En sık kullanıldığı alanlar; akne skarları, gülme çizgileri, dudaklardaki sigara çizgileri, yanaklar, kaş arası çizgileri, göz kenarlarındaki kaz ayağı tabir edilen kırışıklıklar, ağız köşelerinden aşağı uzanan kukla çizgileri, yüzdeki yara izleri vb.

Sculptra:

Polilaktik asit yapısında bir dolgu maddesidir. Vücudun kendi kollajenini üretmesini sağlayan bir uyarıcı olarak görev yapar. Bu yüzden etkisini birkaç ay içinde artarak gösterir. Derin plana enjekte edilir. Elmacık kemikleri üzerine, yanaklara,gülme çizgilerine ve temporal bölgeye volüm arttırma amacıyla uygulanır. İstenen sonuca ulaşmak amacıyla 3 ayda bir tekrarlanan 2-3 seans gerekebilir. Deri altı dokuda papül oluşturma potansiyeli vardır.

Zyderm I-II, Zyplast,osmoderm I-II, Cosmoplast, Artecoll, Artefill, Isologen, Dermalogen

Kollajen yapısındaki bu dolgu maddeleri, insan ve hayvan kaynaklı veya bunlardan biyomühendislik yoluyla elde edilen ürünlerdir. Bileşik yapısına göre tüm yüz bölgesinde, derin veya yüzeyel olarak, kırışıklık giderme veya hacim sağlama amaçlarıyla kullanılırlar. İsologen ve Autologen adlı ürünler kişinin kendisinden alınan bir deri parçasından kültür yoluyla üretilen fibroblastların enjekte edilmesi esasına dayanır. Fibroblastlar da uygulandıkları yerde kollajen üretirler. Kollajen bazlı dolgu materyallerinin kalıcılıkları kimyasal yapılarına göre 3-12 ay arasında değişir.

bottom of page