top of page
Yazarın fotoğrafıProf.Dr.Mübin Hoşnuter

Mastektomi Sonrası Meme Rekonstrüksiyonu ⎮ İzmir Prof.Dr.Mübin Hoşnuter

Güncelleme tarihi: 24 Eki

Meme rekonstrüksiyonu nedir?


Alınan memenin yerine yenisi nasıl yapılır?

Meme kanserini tedavi etmek veya önlemek amacıyla bir meme cerrahisi olan mastektomi geçiren birçok kadın, çıkarılan meme dokusunun yeniden oluşturulması seçeneğine sahiptir.

 

Meme rekonstrüksiyonu yaptırmayı seçen kadınlar, nasıl yapılacağına dair birkaç seçeneğe sahiptir. Yeni memeler, silikon implantlar kullanılarak yeniden oluşturulabilir.


masketkomi sonrası meme rekonsrüksiyonu

Ayrıca, otolog doku kullanılarak (yani vücudun başka bir yerinden doku alınarak) memeler yeniden oluşturulabilir. Bazı durumlarda, hem implantlar hem de otolog doku kullanılarak meme yeniden inşa edilebilir.

 

Meme rekonstrüksiyonu cerrahisi, mastektomi sırasında (bu, hemen rekonstrüksiyon olarak adlandırılır) veya mastektomi kesileri iyileştikten ve meme kanseri tedavisi tamamlandıktan sonra (bu, ertelenmiş rekonstrüksiyon olarak adlandırılır) yapılabilir veya başlatılabilir. Ertelenmiş rekonstrüksiyon, mastektomi sonrası aylar veya hatta yıllar sonra gerçekleşebilir.



Meme rekonstrüksiyonunun son aşamasında,eğer ihtiyaç varsa meme ucu ve areola rekonstrüksiyonu yapılır.,

 

Bazen meme rekonstrüksiyon cerrahisi sırasında, iki memenin boyut ve şekillerinin uyumlu olması için, diğer meme üzerinde de meme küçültme veya  toparlama şeklinde cerrahi müdahale uygulanablir.

 

İzmir Meme Rekonstrüksiyonu

Memeyi yeniden yapılandırmak için implantlar nasıl kullanılır?

Meme implantları, genellikle iki aşamalı bir prosedürün bir parçası olarak yerleştirilir.

İlk aşamada, cerrah, mastektomi sonrasında kalan cilde veya göğüs kasına doku genişletici adı verilen silikon bir balon yerleştirir. Genişletici, ameliyat sonrası periyodik doktor ziyaretleri sırasında zamanla serum fizyolojik ile doldurulur.

 

İkinci aşamada, meme dokusu yeterince gevşediğinde ve iyileştiğinde, genişletici çıkarılır ve implant ile değiştirilir. meme dokusu, mastektomi sonrası genellikle 2 ila 6 ay sonra meme implantı için hazırdır.

 

Bazı durumlarda, meme implantı, mastektomi ile aynı ameliyat sırasında göğse yerleştirilebilir, yani doku genişletici meme implantı için hazırlık yapmak için kullanılmaz.

 

Cerrahlar, doku genişleticilerini ve implantları desteklemek için bir tür iskele veya "kantar" olarak kullanılan asellüler dermal matris adı verilen bir malzeme kullanmaya başlamışlardır. Asellüler dermal matris, bağışlanan insan veya domuz derisinden yapılan ve tüm hücrelerin çıkarılması için sterilize edilmiş ve işlenmiş bir tür örgüdür, bu sayede reddetme ve enfeksiyon risklerini ortadan kaldırır.



Yeniden yapılandırmak için meme implantları nasıl kullanılır?

Implantlar, mastektomi sonrasında cilt altına veya göğüs kasının altına yerleştirilir. (Çoğu mastektomi, meme derisinin büyük bir kısmının yeniden yapılandırmada kullanılmak üzere saklandığı, cilt koruyucu mastektomi adı verilen bir teknikle gerçekleştirilir.)


Meme implantları genellikle iki aşamalı bir işlemin parçası olarak yerleştirilir.

 

İlk aşamada cerrah, mastektomiden sonra kalan deri altına veya göğüs kasının altına bir doku genişletici adı verilen bir cihaz yerleştirir. Genişletici, ameliyattan sonra periyodik doktor ziyaretleri sırasında yavaş yavaş salin ile doldurulur.

 

İkinci aşamada, göğüs dokusu yeterince rahatladığında ve iyileştiğinde, genişletici çıkarılır ve yerine bir implant konulur. Göğüs dokusu genellikle mastektomiden sonra 2 ila 6 ay içinde implant için hazır hale gelir.

 

Bazı durumlarda, implant, mastektomi ile aynı ameliyat sırasında memeye yerleştirilebilir -yani implant için doku genişletici kullanılmaz.

 

Cerrahlar, doku genişletici ve implantları desteklemek için aselüler dermal matris adı verilen bir tür malzeme kullanmaya başlıyorlar. Bu materyal, reddedilme ve enfeksiyon risklerini ortadan kaldırmak için sterilize edilmiş ve işlenmiş bağışlanmış insan veya domuz derisinden yapılmış bir çeşit ağ gibidir.

 

Kendi vücudundan doku nasıl kullanılır?

Otolog doku rekonstrüksiyonunda, bir kadının vücudunun başka bir yerinden alınan ve cilt, yağ, kan damarları ve bazen kas içeren bir doku parçası, memenin yeniden oluşturulması için kullanılır. Bu doku parçasına "flep" denir.

 

Vücuttaki çeşitli bölgeler, meme rekonstrüksiyonu için flep sağlayabilir. Flep genellikle karın veya sırt bölgesinden alınır. Ancak, bazen uyluk veya kalçalardan da alınabilir.

Flepler, kaynağına göre pediküllü veya serbest olabilir.

 

Yeniden Meme Ucunu ve Areola Nasıl Yapılır?

Göğüs rekonstrüksiyon ameliyatından iyileşme süreci tamamlandıktan ve meme yuvasının göğüs duvarında sabitlenmesi için yeterli zaman geçtikten sonra, cerrah meme ucunu ve areolayı yeniden oluşturabilir. Yeni meme ucunun genellikle, yeniden yapılandırılmış meme bölgesinden küçük cilt parçaları kesilerek ve hareket ettirilerek şekillendirilmesiyle yapılır.

 

Meme ucunun rekonstrüksiyonundan birkaç ay sonra, cerrah areolayı yeniden oluşturabilir. Bu genellikle dövme mürekkebi kullanılarak yapılır. Ancak, bazı durumlarda, kasıktan veya karından alınan cilt greftleri kullanılarak bir areola oluşturulabilir ve memeye tutturulabilir.

 

Kadının kendi meme ucunu ve areolasını koruduğu mastektomiye, meme ucunu koruyan mastektomi denir. Bu seçenek, meme kanserinin büyüklüğü, konumu ve memelerin şekli ve büyüklüğüne bağlı olarak bazı kadınlar için uygun olabilir.

 

Meme Rekonstrüksiyonunu Etkileyen Faktörler

Meme rekonstrüksiyonunun zamanlamasını etkileyebilecek faktörlerden biri, bir kadının radyasyon tedavisine ihtiyacı olup olmayacağıdır. Radyasyon tedavisi, yeniden yapılandırılmış memelerde yara iyileşme problemlerine veya enfeksiyonlara neden olabilir, bu nedenle bazı kadınlar radyasyon tedavisi tamamlanana kadar rekonstrüksiyonu ertelemeyi tercih edebilir.

 

Ancak, cerrahi ve radyasyon tekniklerindeki gelişmeler nedeniyle, bir implant ile derhal rekonstrüksiyon genellikle radyasyon tedavisine ihtiyaç duyan kadınlar için hala bir seçenektir. Otolog doku meme rekonstrüksiyonu genellikle radyasyon tedavisinden sonra yapılır, böylece radyasyondan zarar gören meme ve göğüs duvarı dokusu vücudun başka yerlerinden sağlıklı doku ile değiştirilebilir.

 

Diğer bir faktör meme kanseri türüdür. Enflamatuar meme kanseri olan kadınlar genellikle daha kapsamlı cilt çıkarma gerektirir. Bu acil rekonstrüksiyonu daha zor hale getirebilir, bu nedenle adjuvan tedavinin tamamlanmasına kadar rekonstrüksiyonun ertelenmesi tavsiye edilebilir.

 

Bir kadın acil rekonstrüksiyon için aday olsa bile, gecikmiş rekonstrüksiyonu seçebilir. Örneğin, bazı kadınlar mastektomiden ve müteakip adjuvan tedavisinden sonrasına kadar rekonstrüksiyon tipini düşünmemeyi tercih ederler. Rekonstrüksiyonu geciktiren (veya hiç işlem yapmamayı seçen) kadınlar, memelerin görünümünü vermek için dış meme protezlerini veya meme formlarını kullanabilirler.

 

Meme Rekonstrüksiyon Yöntemi Seçimini Etkileyen Faktörler

Meme rekonstrüksiyon yöntemi seçimini etkileyen çeşitli faktörler bulunmaktadır. Bunlar arasında, yeniden inşa edilen memenin boyutu ve şekli, kadının yaşı ve sağlık durumu, geçmiş cerrahi öyküsü, cerrahi risk faktörleri (örneğin, sigara kullanımı ve obezite), otolog doku kullanılabilirliği ve memedeki tümör varlığı sayılabilir.


Örneğin, daha önce karın bölgesinde cerrahi geçirmiş kadınlar genellikle karın temelli flep rekonstrüksiyonu için uygun adaylar olmayabilirler.

 

Her rekonstrüksiyon yönteminin dikkate alınması gereken özel faktörleri bulunmaktadır. Daha yaygın olan bazı hususlar şunlardır:

 

Mastektomi Sonrası Silikon Ameliyatı


Cerrahi ve İyileşme:

Mastektomiden sonra implantı örtmek için yeterli cilt ve kas kalması önemlidir.

Otolog doku ile rekonstrüksiyona göre daha kısa cerrahi prosedür ve az kan kaybı olabilir.


İyileşme süresi otolog rekonstrüksiyona göre daha kısa olabilir.

Genişleticiyi şişirmek ve implantı yerleştirmek için birçok takip ziyareti gerekebilir.


Olası Komplikasyonlar:

  • Enfeksiyon riski.

  • Yeniden yapılandırılmış meme içinde kütle veya yumruya (seroma) neden olan berrak sıvı birikimi.

  • Yeniden yapılandırılmış meme içinde kanın (hematom) toplanması.

  • Kan pıhtıları oluşma riski.

  • İmplantın deriden çıkması (ekstrüzyon riski).

  • İmplantın yırtılması ve çevresindeki dokuya salin veya silikon sızması riski.

  • İmplant çevresinde sert skar dokusu oluşumu (kontraktür olarak bilinir).

  • Obezite, diyabet ve sigara kullanımı komplikasyon oranını artırabilir.

  • Çok nadir görülen bir bağışıklık sistemi kanseri olan anaplastik büyük hücreli lenfoma gelişme riski artabilir.

 

Dikkat Edilecek Diğer Noktalar

  • Daha önce memesinde radyasyon tedavisi görmüş hastalar için bir seçenek olmayabilir.

  • Çok büyük memeleri olan kadınlar için yeterli olmayabilir.

  • Meme implantları ömür boyu dayanıklı değildir; implantların uzun süre kalması, komplikasyon riskini artırabilir ve implantların çıkarılması veya değiştirilmesi gerekebilir.

  • Silikon implantlar, dokunuşta salin implantlardan daha doğal hissedebilir.

  • Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), silikon implantları olan kadınların potansiyel "sessiz" yırtılmaları tespit etmek için düzenli MRG taramaları yaptırmasını önerir.

  • İmplantlar hakkında daha fazla bilgi için FDA'nın Meme İmplantları sayfasına başvurulabilir.

 

Otolog Doku ile Rekonstrüksiyon


Cerrahi ve İyileşme:

  • İmplantlardan daha uzun cerrahi prosedür gerektirebilir.

  • İlk iyileşme süresi implantlardan daha uzun olabilir.

  • Pediküllü flep rekonstrüksiyonu genellikle serbest flep rekonstrüksiyonundan daha kısa bir ameliyat olabilir ve genellikle daha kısa hastanede yatış gerektirebilir.

  • Serbest flep rekonstrüksiyonu, pediküllü flep rekonstrüksiyonuna kıyasla daha uzun ve daha yüksek teknik gerektiren bir ameliyattır, çünkü kan damarlarını tekrar bağlamak için mikrocerrahi deneyimi olan bir cerrah gerektirir.


Olası Komplikasyonlar:

  • Aktarılan dokunun nekrozu (ölüm riski).

  • Kan pıhtıları bazı flep kaynaklarında daha sık olabilir.

  • Donör dokusunun alındığı bölgede ağrı ve halsizlik olabilir.

  • Obezite, diyabet ve sigara kullanımı komplikasyon oranını artırabilir.


Dikkat Edilecek Diğer Noktalar:

  • İmplantlardan daha doğal bir meme şekli sağlayabilir.

  • İmplantlardan daha yumuşak ve doğal bir his verir.

  • Donör dokusunun alındığı yerde bir skar izi kalabilir.

  • Radyasyon terapisi ile hasar görmüş dokuların yerine kullanılabilir.


Meme kanseri nedeniyle mastektomi geçiren tüm kadınlar, meme dokusu ameliyat sırasında çıkarıldığında memeye duyu sağlayan sinirler kesilir, bu da farklı derecelerde meme uyuşması ve his kaybına neden olur.


Ancak, kopmuş sinirler büyüdükçe ve yeniden yapılandıklarında bir miktar his geri kazanılabilir ve meme cerrahları, sinirleri yedekleyebilecek veya onarabilecek teknik ilerlemeler üzerinde çalışmaya devam ederler.


İyileşme düzgün bir şekilde gerçekleşmezse, herhangi bir meme rekonstrüksiyonu başarısız olabilir. Bu durumlarda, implant veya flep çıkarılmalıdır. Bir implant rekonstrüksiyonu başarısız olursa, bir kadın genellikle ikinci bir rekonstrüksiyon için alternatif bir yaklaşım kullanabilir.


Meme Rekonstrüksiyon Sonrası İyileşme Süreci

Herhangi bir rekonstrüksiyon, bir kadının sadece mastektomi sonrasında değil, aynı zamanda ameliyattan aylar hatta yıllar sonra ortaya çıkabilecek yan etkilerle karşılaşma riskini artırır. Bir kadının sağlık ekibi, bazıları ameliyattan aylar hatta yıllar sonra ortaya çıkabilecek komplikasyonlar için onu yakından izleyecektir.


Otolog doku veya implant temelli rekonstrüksiyonu olan kadınlar, omuz hareket açıklığını iyileştirmek veya karın dokusunun alındığı donör bölgede karın zayıflığından kurtulmalarına yardımcı olabilmek için fizik tedaviden yararlanabilirler. Bir fizyoterapist, bir kadının gücünü geri kazanmak, yeni fiziksel sınırlamalara uyum sağlamak ve günlük aktiviteleri gerçekleştirmenin en güvenli yollarını bulmak için egzersizleri kullanmasına yardımcı olabilir.

 

Meme rekonstrüksiyonu meme kanseri nüksünü kontrol etme yeteneğini etkiler mi?

 

Çalışmalar, meme rekonstrüksiyonunun meme kanserinin tekrarlama riskini artırmadığını veya mamografi ile nüksün kontrolünü zorlaştırmadığını göstermiştir.

Mastektomi ile bir meme çıkarılan kadınlar hala diğer memenin mamogramlarını yaptırmalıdır.


Deri koruyucu mastektomi geçirmiş veya meme kanseri nüks riski yüksek olan kadınlarda, otolog doku kullanılarak rekonstrüksiyon yapılmışsa, yeniden yapılandırılmış memenin mamogramları alınabilir.


Ancak, mamogramlar genellikle mastektomi sonrası implant ile yeniden yapılanmış memelere uygulanmaz.


Meme implantı olan bir kadın, mamografi yapmadan önce radyoloji teknisyenine implantı hakkında bilgi vermelidir. Mamogramın doğruluğunu artırmak ve implantın zarar görmesini önlemek için özel prosedürler gerekebilir.

 

izmir plastik cerrah

 

Mastektomi sonrası meme rekonstrüksiyonunda yeni gelişmeler

Onkoplastik cerrahi:

Erken evre meme kanseri için lumpektomi veya kısmi mastektomi geçiren kadınlar için kullanılan bir yöntemdir. Bu kadınların bazıları için cerrah, kanser ameliyatı sırasında memeyi yeniden şekillendirmek için plastik cerrahi tekniklerini kullanabilir.


Onkoplastik cerrahi, lokal doku yeniden düzenlenmesi, meme küçültme ameliyatı ile rekonstrüksiyon veya doku fleplerinin transferini içerebilir. Bu cerrahi yönteminin uzun vadeli sonuçları, standart meme koruyucu cerrahi ile karşılaştırılabilir niteliktedir.


Otolog yağ aşılama:

Bu, daha yeni bir meme rekonstrüksiyon tekniğidir. Bu teknikte, vücudun bir kısmından (genellikle uyluk, karın veya kalça) alınan yağ dokusu, yeniden yapılandırılmış memeye aktarılır. Yağ dokusu liposuction ile toplanır, yıkanır ve ilgili alana enjekte edilebilecek şekilde sıvılaştırılır.


Yağ greftleme, meme rekonstrüksiyonundan sonra ortaya çıkabilecek deformiteleri ve asimetrileri düzeltmek için kullanılabilir. Bazen tüm memeyi yeniden yapılandırmak için de kullanılabilir. Bu teknik, uzun vadeli sonuç çalışmalarının eksikliği konusunda endişe olsa da, genellikle güvenli kabul edilir.


Konu ile İlgili Diğer Blog Yazılarımız

 

78 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page